ПОЛУЧИТЕ 10% СКИДКУ!


Вступив в нашу группу в ВКонтакте Вы автоматический получаете 10% скидку на все работы и услуги нашего сайта.

Вступить в группу

ПОЛУЧИТЕ 20% СКИДКУ!


Чтобы получить 20% скидку на все услуги и работы Вам нужно вступить в нашу группу в Вконтакте и рассказать о нашем сайте на вашей странице.

Платный

Ірі қараны азықтандыру ерекшеліктері



                                            Мазмұны

Кіріспе.....................................................................................................................2

І. Әдеби шолу...........................................................................................................5

   1.1. Ірі қараны азықтандыру  ерекшеліктері......................................................5

   1.2. Ірі қараны азықтандыру талаптары.............................................................6

ІІ. Негізгі бөлім

   2.1. Сиырларды азықтандыру ...........................................................................12

   2.2. Суалған буаз сиырларды азықтандыру.....................................................16

   2.3. Сиырды бұзаулағаннан кейін, сүтейту үшін азықтандыру.....................21

   2.4. Сиырларды жаз айларындағы ...................................................................24

III.Қорытынды.......................................................................................................30

IV.Пайдаланған  әдебиеттер.................................................................................34

Кіріспе
Ірі қара шаруашылығы – мал шаруашылығындағы ең маңызды сала, біріншіден – халқымызды ең жоғары сапалы тағамдармен қамтамасыз етеді, екіншіден – жеңіл өнеркәсіпті шикізатпен қамтамасыз етеді, әрі бұл сала маңызды органикалық тыңайтқыштарды да өндіреді.
«Мал өнімдерін өндіру технологиясы» мамандықтарының оқу бағдарламасында «Ірі қара шаруашылығы» пәні негізгі пәндердің бірі болып саналады.
Пәнді оқудағы негізгі мақсат – студенттердің өз мемлекетіміз бен шет мемлекеттердегі ірі қара шаруашылығының дамуын зерттеп, әрі қаржыны аз жұмсап, осы саладан көп өнім алу және экологиялық табиғи жағдайларымызға зиян келтірмейтін жолын қарастыру.
Мал табынын толықтыру, оның өнімділігін көбейтумен тығыз байланысты, әрі малдың физиологиясын, азықтандырылуын және
малдәрігерлік негіздерін білуді қажет етеді. Ірі қара тұқымдарын төмендегідей сызба бойынша зерттейді: асыл тұқымды ірі қараның халық шаруашылығындағы маңызы, өскен ортасы, шыққан тегі мен тарихы, тірідей салмағы және тағы да басқа биологиялық, әрі шаруашылық ерекшеліктері, генеалогиялық құрылысы, келешек дамуы. Ірі қараны асылдандырудың мал өімін көбейтуде маңызы өте зор, сол үшін дүниежүзілік генофонд және ғылыми-технологиялық зерттеулер жетістіктеріне сүйенеді.
Отанымыздың азық – түлікпен (ет, сүт, сүт тағамдарымен) қамтамасыз ету үшін ірі қара мал шаруашылығының маңызы өте зор, себебі сүт өнімі оның 99 пайызын, ал ірі қара еті 40-45 пайызға дейінгі деңгейін құрайды. Сонымен қатар ірі қара мал терісі де жеңіл өнеркәсіп шаруашылығында көп қолданылады, әрі ірі қараның қиы егін шаруашылыңғында, әсіресе кейінгі уақыттарда, кеңінен органикалық тыңайтқыш ретінде пайдаланылуда.
Ғылыми техниканың ерекше дамуына байланысты ірі қара шаруашылығы да ерекше дамуда, әрі одан алынатын өнімдер де көбеюде.
Ал кейінгі жылдарда ірі қара мал тұқымдарының асылдануын ерекше көрсеткен жөн, сонымен қатар жаңадан асыл тұқымды ірі қара малы шығуда, ал асыл тұқымды ірі қара малдары экономикалық табиғи аймақтарға жақсы бейімделген.
Жалпы мал шаруашылығы қазіргі уақытта іштей мамандандыру арқылы, әрі осы саланың қарқынды жолға көшуіне байланысты ерекше дамуда.
Ірі қара шаруашылығының нәтижелі дамытудың ерекше жолы, бұл саланы толығымен қарқынды технологияға көшіру, әрі әр табынның сапасын жақсарту, сұрыптау және жұп таңдау тәсілдерін молынан қолдану, мал азығын молайту, мал азығының сапасын жақсарту болып саналады. Республикамыз бойынша әр түрлі сиыр тұқымының санын көбейту, асылдандыру жұмысын жақсарту, әрі ірі қара малын толық етіп азық – түлікпен қамтамасыз ету.
Келешектегі мақсат ірі қара малын сапалық жағынан одан әрі асылдандыру және жоғары өнім алу, жоғары өнімді малдардың тобын шығару. Әсіресе, сүтті сиырлардың сүттілігін молайту, әрі осы шаруашылықты өндірістік негізге айналдыру.
Сүт бағытындағы ірі қараны мөлшерлі және толыққұнды азықтандыру – малдың шаруашылыққа пайдалы белгілерін ұзақ уақыт ұтымды пайдаланудың, мал басының өз төлі есебінен өсуі мен түрлі ауруларға төзімділік қабілетін қалыпты ұстап отырудың және сүт өнімділігінің тұқым қуалау қарымына сай жоғары деңгейін көрсетуінің ең маңызды шарты.
Азықтық заттардың жұғымдылық құндылығын, азықтандыру ісіндегі мерзімдік азық үлестерінің экономикалық тиімділігін есепке ала отырып, сүт бағытындағы ірі қара ағзасының қажетін қанағаттандыру – шаруашылық нысандарының негізгі міндеті. Өйткені сүт өндірісіндегі жалпы шығынның 60 пайызға жуығы азықтың үлесінде. Сүт бағытындағы ірі қараның күтіп бағуда және өнімділігін пайдалануда олардың мерзімдік азық үлестеріндегі құрғақ затты, оның қуатпен қаншалық қаныққандығын, шикі және қорытылатын протеинді, алмастырылмайтын амин қышқылдарын, қанттарды, крахмал мен шикі талшықты, шикі майды, макро және микроэлементтерді, ферменттермен басқа да биологиялық белсенді заттар мен қосылыстарды, қант пен протеиннің, қуат пен протеиннің, қышқыл мен сілтінің арақатынастарын үнемі бақылап және есепке ала отырып, азықтың пайдалы әсер коэффициентін арттыру азықтандырудың өзінде мөлшерлеуді талап етеді.
Азықтандырудың, әсіресе Қазақстанда сүт бағытындағы ірі қараның жаңадан шығарылып жатқан түрлерінің мол өнімді сиырларын азықтандырудың жүйесі мен түріне және азық қорының құрылымына деген талаптарды осы ықпалдар айқындап береді.
Сүт бағытындағы ірі қараны біртекті азықпен және жеткіліксіз қоректендіру сауылатын сүт мөлшерінің төмендеуіне, өз төлінен көбею қабілетінің әлсіреуіне және денсаулығының нашарлауына әкеліп соғады.
Сүт бағытындағы ірі қараны “толыққұнды”, “мөлшерлі” , “үйлесімді” азықтандыру деген түсініктер бір мағынаны білдірмейді, бірақ тұтастай алғанда, азықтағы мал ағзасы қажет ететін қуатпен, қоректік заттармен және алмастырылмайтын ықпал етушілермен қаншалықты жеткілікті қанағаттандырылғанын айқындап береді.
Сауын сиырлардың қорада бағылатын кезеңіндегі толыққұнды мерзімдік азық үлесінің жалпы жұғымдылығы бойынша құрылымы мынадай: пішен 8-6, пішендеме 12-22, сүрлем 20-30, тамыр - түйнек жемістілер 8-12 және құнарлы азықтар 20-40 процент.
Сүт бағытындағы ірі қара өнімділігі тұқымқуалаушылық ықпалдылығы, ал олардың көрсеткіштері азықтандыру мен күтіп бағуға байланысты. Табынның сүт өнімділігінің деңгейі жағынан бірыңғай болмауы сиырларды мөлшерлеп азықтандыруды қиындатады, сондықтан азықтандыру деңгейін теңестіруді табындағылардың тәулігіне беретін сүт мөлшерінің айырмашылығы 4 килограммнан аспайтындарын бөлек топтарға біріктіру жолымен жүргізу керек.

Пайдаланылған әдебиеттер:

1. А. Ә. Төреханов, Ж.К. Каримов, Ш.Д. Даменов, Д.Қ. Найманов, Н.Ә. Жазылбеков «Ірі қара шаруашылығы» Триумф «Т» Алматы 2006 354-368 беттер

2. А.Ә. Төреханов, Н.Ә. Жазылбеков, М.А. Кинеев Қазақстанда мал мен құс азықтандыру және азық дайындау технологиясы. Алматы 2006
115-138 беттер

3. А. Сарбасов, Қ. Құлақбаев Малды азықтандыру жөніндегі анықтамалар
105-118 беттер

4. Н. Омарқожаұлы Мал азығын бағалау және малды азықтандыру
Алматы «Издат маркет» 2005

5. Н. Омарқожаұлы Мал азықтандыру
Алматы 1998 «Қайнар»

6. Е. Демеуғалиев Мал азықтандыру Алматы 2000

7. А. Дәрібаев, Ж.С. Әткешов Ауыл шаруашылық малдарын азықтандыру практикумы I және II бөлім. Талғар 1994

8. Богданов Г.А. «Кормление сельскохозяйственных животных» Москва «Агромиздат» 1990г.

9. В.К. Менькиц Кормление животных

10. Комолиников А. П, Клейменов Н.И, Баканов В.Н. «Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных» М., Издательство «Агропром» 1986г.

11. Байорин М.А., Егеубаев А.А., Сабитов Т.С. «Ауыл шаруашылық малдарын азықтандыру» Алматы 1998 «Қайнар»

12. М.А. Кинеев, А.И. Ашаниц, Қ.М. Тәжиев Сүт бағытындағы ірі қараны азықтандыру мөлшері мен мерзімдік азық үлестері.

13. Ж.К. Кәрімов, Ш.Д. Дәкенов, Д.Қ. Найманов Ірі қара ашруашылығы

Виды оплаты


Купить с помощью терминала QIWI (Как купить? Фото отчет):
1 Оплата услуг
2 Электронные деньги
3 Выберите «QIWI кошелек»
4 Введите номер телефона: +7 (747) 464-83-23
5 Обязательно проверьте правильность номера
6 Внесите оплату 1000 тг.
7 Сохраните чек

После покупки, напишите письмо на почту megareferat@mail.ru с текстом: ФИО, Ваш Email адрес, время оплаты и название нужной работы.
Мы обьязательно отправим работу на Вашу почту.

Мы никого не обманываем! Если возникли вопросы, пишите на WhatsApp номер +7 (747) 464-83-23!


ЯНДЕКС.ДЕНЬГИ арқылы сатып алу:

Жұмыстың бағасы: 1000 тг.
Мына счетті толтырыңыз: 41001878260157

Жіберген соң, megareferat@mail.ru поштасына немесе +7 (747) 464-83-23 нөміріне:
Өзіңіздің поштаңызды және қажет жұмыстың толық атын жазып жіберіңіз. Жұмысты поштаңызға жібереміз.

Біз ешкімді алдамаймыз! Егер қосымша сұрақтар болса, +7 (747) 464-83-23 номеріне хабарласыңыз!


Купить Заказать работу

Цена: 1000 тг.

Тип: Курсовой

Категория: Биология

Дата опубликования: 02.04.2015 07:56

Закрепить проект Выделить проект

ЗАРАБАТЫВАЙТЕ ВМЕСТЕ С НАМИ!


Что нужно для этого сделать:
1. Нужно Войти на сайт
2. Загрузить свои работы на сайт;
3. Установите свою цену (цена должна быть адекватной, иначе врядли кто-то купит);
4. Мы добавляем лишь свою комиссию;
5. Заработанные деньги можно вывести на банковскую карточку.


НАШ САЙТ В СОЦИАЛЬНЫХ СЕТЯХ: